Padalska šola
Paranoia
 
 
 

Tandemski skok

Tandemski skok

Skok v tandemu z izkušenim padalcem je najkrajša pot do padalstva. Ker ni potreben zdravniški pregled, je pot od prijave do skoka lahko krajša kot eno uro. V idealnih razmerah, seveda. Sicer pa se je za tak skok potrebno predhodno prijaviti, saj so tandem-padalci in kamermani, pa tudi razpoložljiva letala, na letališču po dogovoru. Mnogi se sprašujejo o varnosti takega skakanja - tandem je najvarnejši način. Padalci, ki izvajajo te skoke, so že pred tandemaško kariero zelo izkušeni padalci, izpit za tandem padalca pa tudi ni zgolj formalnost, pač pa trda tlaka s poudarkom na varnosti.

Kaj moraš vedeti pred skokom

Kaj moraš vedeti pred skokom

Ko prideš na letališče, poiščeš kontaktno osebo in s tandem padalcem opravita kratek trening - položaj ob odskoku, delo v prostem padu, pod odprtim padalom in pristanek. Naj te ne skrbi, če si vseh podrobnosti ne zapomniš, saj za najpomembnejše poskrbi dobro izšolan (in vsega hudega vajen) padalec. Kombinezon, kapo, očala in po potrebi rokavice dobiš pri tandemašu, čevlje pa imej udobne - morda kakšne visoke petke niso najboljša ideja. Obleka pod kombinezonom naj omogoča gibljivost, prenapolnjen želodec in alkoholni doping za korajžo pa je bolje prakticirati ob kakšni drugi priložnosti.

V letalu

V letalu

Od poletanja do odskoka je približno 15 minut časa. Napetost je sestavni del potovanja na želeno višino, pa vendar - mirno kri. Človek, ki si te pripne na trebuh, ima vsaj tako veliko željo preživeti kot potnik, pa še precej bolje se znajde v zraku. Razgled iz letala sicer ni bogvekaj (okna so majhna), pa vendar je nekaj drugega kot razgled iz avtobusa in tudi padalci tisti hip niso zgolj potniki, ki so skočili na bus, bodo pa skočili iz njega. Zadnjih pet minut poleta mine v ponavljanju potrebnih znanj, pripenjanju, sprostitvi in čas je za...

Skok

Skok

Pravilen položaj na vratih omogoča lahek odskok. Tudi če kakšna roka ali noga ni do milimetra natančno postavljena, bo skok potekal tako, kot mora. Ko se odženeta z vrat, potnika ponavadi preseneti pihanje - jasno, saj bosta v par sekundah dosegla 200 km/h. Tudi kakšen preval takoj po odskoku ni redkost, potem pa tandemaš izvleče stabilizacijo - majhno padalce, ki upočasnjuje padanje na hitrost normalnega prostega pada. Brez nje bi namreč brzela proti zemlji s 300 km/h. V prostem padu je moč narediti obrat ali dva, tudi razgled s te višine je lep, vendar večina potnikov tega ne opazi, saj so zaposleni sami s seboj, lahko pa tudi s kamermanom, ki "pleše" okrog njega. Na 1500 m je čas za odpiranje glavnega padala. Sunek, ki ga občutiš kot povečano težo, je mogoče primerjati z občutkom ob zaviranju avtomobila, potem pa se padalo odpre in začne se drugi del skoka - jadranje proti tlom.

Pod padalom

Pod padalom

Letenje pod odprtim padalom lahko z malo domišljije primerjamo z vožnjo avtomobila po hribu navzdol. Krmilne vrvice, ki jih ima tandemaš, so dosegljive tudi potniku. Če potegneš levo, bo šlo padalo v levi zavoj, če potegneš desno v desnega, če potegneš obe, se bo začelo ustavljati... kombinacij je več in neizšolani potnik bi lahko izumil kakšno manj prijetno. Tandemaši na željo prepustijo upravljanje padala potnikom, popravljajo jih le toliko, da ne odletita z letališča ali ogrožata drugih padalcev. Pristajalni manever pa opravi bolj izkušen od tega para. S pravilnim krmarjenjem pripelje padalo do želene točke in zustavi padanje, tako da potnik skoraj ne čuti, kdaj se dotakne tal.

Po skoku

Po skoku

Diploma, ki jo prejmeš ob skoku, te bo spominjala na nepozabni dogodek, če te je spremljal kamerman, pa je dobro, de se takoj po skoku dogovorita o predaji posnetka. Če je možno takoj, zakaj pa ne, v praksi pa kamermani že hitijo k drugemu tandemu in posnetki pridejo čez kakšen dan po pošti. Zato mu pusti naslov, vzemi njegovo telefonsko in se pozanimaj, kdaj bo posnetek poslan. Jasno, da lahko tudi po skoku ostaneš na letališču in opazuješ, kaj se dogaja, vprašaš padalce, kar te zanima, lahko pa samo v miru podoživiš skok in si skušaš odgovoriti, ali je to to.

Snemanje skoka

Snemanje skoka

Videoposnetek ali fotografije tandemskega skoka so spomini, ki marsikomu pomagajo podoživeti skok. Za nekatere je to dokaz, ki ga potegnejo ven takrat, ko kdo za šankom nevoščljivo reče: "Ti si skočil, pa ja. Aviona še od znotraj nisi videl..." So pa tudi taki, ki jim je pomemben občutek med skokom in se jim zdi "ovekovečenje" tega dogodka nepotreben strošek. Po svoje lahko razumemo vse tri. Kamermani so padalci, ki svoje veščine najprej pridobivajo s skakanjem brez kamere, kasneje v letenju z izkušenimi padalci ali skupinami in so do letenja s tandemom že izkušeni - po padalski in kamermanski plati. Potnika začnejo snemati že ob pripravi na tleh, nadaljujejo v letalu, glavni pa je seveda skok. Usklajen odskok je odlika uigranega para tandemaš - kamerman, dober posnetek pa je odvisen tudi od dobre svetlobe, lepe panorame... Seveda obstajajo dobri in boljši in tako se oblikuje tudi cena. Za tiste, ki ne veste, ali bi se dali posneti ali ne... neodločnost ni ravno značilna poteza padalcev.

Cena skoka

Tandemski skok: 260€ (4200m)

Posnetki skoka:

  • posnetek z roke tandem pilota (brez dodatnega padalca): 45€

Posnetki z dodatnim padalcem:

  • 105€

V ceno je vračunan DDV.

 

 
Najdete nas še: ParanoiaSkyDiving na Facebooku ParanoiaSkyDive na Twitterju

Twitter

@ParanoiaSkyDive https://t.co/LDCy5jRAhl http://t.co/xN7OUFVnkG

@ParanoiaSkyDive http://t.co/TchwQ0Z5hO http://t.co/m3yBy0tg50

Stopite v stik z nami

email: info@solaparanoia.com

tel:
+386 40 818 738
+386 41 738 717